De oude vertrouwde namen benzine en diesel verdwijnen

28-10-2019

De nieuwe brandstof namen

Kijk niet vreemd op als je bij het pompstation de oude vertrouwde namen benzine en diesel niet meer tegenkomt. Beide brandstoffen hebben namelijk een nieuwe naam gekregen. Om een eind te maken aan de verwarring bij het tanken over de grens zullen de nieuwe wit-zwarte labels in de hele Europese Unie hetzelfde zijn. Dit is er veranderd:

  • Euro95 wordt E10[*]Euro98 wordt E5[*]Diesel wordt B7[*]LPG blijft LPG

Witte etiketten met zwarte lettersDe bekende groene (benzine) en zwarte (diesel) labels gaan dus verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen witte etiketten met zwarte belettering. Voor benzine worden de etiketten rond, voor diesel vierkant en LPG wordt een ruit.Brandstofstickers benzine: 

Brandstofstickers diesel:

Brandstofstickers gas:

Percentage ethanolDe E in de nieuwe namen staat voor ethanol. Het daaropvolgende cijfer is het ethanolgehalte. Bij E10 is dat tien procent en bij E5 vijf procent. Ook bij diesel correspondeert het cijfer met het percentage ethanol. En XTL staat weer voor synthetische diesel. Gasachtige brandstoffen, zoals lpg en waterstof, veranderen niet van naam.Alle 28 lidstaten van de EUDe nieuwe labels zijn dus vooral bedoeld om verwarring bij de consument en problemen aan de pomp te voorkomen. Ze worden ingevoerd in alle 28 lidstaten van de Europese Unie en in IJsland, Noorwegen, Macedonië, Servië, Zwitserland en Turkije. Waarschijnlijk gaat ook Groot-Brittannië de nieuwe labels doorvoeren.