Toyota-proace-electric

Toyota breidt elektrisch aanbod uit met PROACE VERSO Electric

  • Ideaal voor emissievrij personenvervoer in steden met milieuzones
  • Leverbaar als 9-persoons SHUTTLE uitvoering en met taxi ombouw
  • Keuze uit twee krachtige batterijpakketten: 50 en 75 kWh
  • Tot 330 kilometer actieradius (WLTP), 100% elektrisch en zonder emissies
  • Verschillende laadmogelijkheden thuis en openbaar, snelladen tot 100 kW
  • 100 kilometer rijbereik in ca. 10 minuten snelladen
  • Uitzonderlijk lange garantie op batterijpakket: tot 15 jaar (1 miljoen kilometer)
  • Leverbaar vanaf 34.795 euro excl. BTW

Toyota introduceert de nieuwe PROACE SHUTTLE en PROACE VERSO Electric modellen. Deze volledig elektrische personenbussen bieden plaats aan maximaal negen inzittenden en komen in maart 2021 op de markt. Bestellen kan per direct. Toyota voegt de PROACE SHUTTLE en VERSO Electric modellen toe aan de al bestaande PROACE Electric, een serie bedrijfswagens die ook volledig batterij elektrisch is. De nieuwe PROACE VERSO Electric is vanwege zijn emissievrije aandrijflijn ideaal voor personenvervoer in steden, vooral in steden die er milieuzones op na houden.

De Toyota PROACE SHUTTLE en VERSO Electric bieden met hun volledig elektrische aandrijflijn legio voordelen in met name stedelijke gebieden. Zoals een positief effect op de lokale luchtkwaliteit, vooral in vergelijking tot gelijkwaardige personenbussen die op diesel rijden. Daarbij is de PROACE VERSO Electric een stuk stiller. Met de nieuwe PROACE SHUTTLE Electric wil Toyota een rol van betekenis spelen wat betreft slim en zero-emission contractvervoer. Daarom komt voor de PROACE SHUTTLE Electric ook een taxi-ombouw beschikbaar. Hierbij zorgt Toyota voor de ombouw voor taxigebruik inclusief een groot panoramisch dak. Veilig zero-emission vervoer van schoolkinderen komt met de PROACE VERSO Electric binnen handbereik.

Keuze uit twee krachtige batterijpakketten en standaard 3 fasen laden

Toyota levert de nieuwe PROACE VERSO Electric met de keuze uit twee krachtige batterijpakketten (lithium-ion) die de 100% elektrische personenbus een actieradius geven tot 330 kilometer (WLTP). Standaard is elke PROACE SHUTTLE of VERSO Electric voorzien van een 3-fasen lader van 11kW. Toyota biedt verder de keuze uit drie carrosserielengtes (Compact, Medium en Long) en meerdere uitrustingsniveaus. Verder is de PROACE VERSO Electric uitgerust met de nieuwste generatie Toyota Safety Sense waaronder tal van actieve veiligheidssystemen vallen.

Volledig elektrische actieradius tot 330 km (WLTP)

Het lithium-ion batterijpakket van de PROACE VERSO Electric heeft een capaciteit van 50 of 75 kWh. De volledig elektrische actieradius bedraagt 230 respectievelijk 330 kilometer (WLTP). Het vermogen van de elektromotor is in beide gevallen 100 kW/136 pk. Het maximumkoppel bedraagt 260 Nm. De maximumsnelheid is begrensd op 130 km/uur.

Comfortabele zitplaats voor maximaal negen personen

Het batterijpakket is onder de wagenvloer geïntegreerd waar het geen kostbare ruimte van het passagierscompartiment en de bagageruimte inneemt. Het laadvolume met alle zitplaatsen in gebruik bedraagt 280 (Compact), 640 (Medium) of zelfs 1.060 (Long) liter. Afhankelijk van de carrosserielengte en uitrustingsniveau biedt het interieur een comfortabele zitplaats aan vijf tot en met negen personen. De tweede zitrij is in de verhouding 60:40 neerklapbaar. Daardoor is de toegang tot de derde zitrij gemakkelijk en kan meer bagageruimte gecreëerd worden. Het trekgewicht (geremd) bedraagt een ton.

Voordelen voor stabiliteit en rijeigenschappen

De positie van het batterijpakket levert een positieve bijdrage aan het zwaartepunt van de PROACE VERSO Electric. Die is daardoor extra laag wat voordelen oplevert voor de stabiliteit en rijeigenschappen van de emissievrije personenbus. Toyota geeft op het batterijpakket een garantietermijn tot 15 jaar of 1.000.000 kilometer (tot 75 procent van de capaciteit) zodat klanten zich geen zorgen hoeven te maken over de betrouwbaarheid en duurzaamheid van hun PROACE VERSO Electric. Voorwaarde is dat de PROACE VERSO Electric bij de Toyota dealer in onderhoud is. In het geval van een onverwachte lege batterij zorgt Toyota ervoor dat de klant snel bij een oplaadpunt komt. Hiermee laat Toyota zien dat je altijd op je PROACE SHUTTLE of VERSO Electric kunnen rekenen.

Verschillende oplaadmogelijkheden

Zowel de PROACE SHUTTLE Electric als de PROACE VERSO Electric zijn eenvoudig en snel op te laden. Onder wisselspanning kan er geladen worden met 1 fase tot 7,4kW en onder 3 fasen tot 11kW. In circa 7 uur is daarmee de 75kWh batterij weer volledig volgeladen. Snelladen via de CCS2 aansluiting behoort eveneens tot de standaard mogelijkheden. Daarnaast zijn beide modellen in staat om veel energie terug te winnen tijdens uitrollen en afremmen waardoor de range weer langer wordt.

Zowel praktische als stijlvolle uitvoeringen

Om aan zoveel mogelijk klantbehoeften te kunnen voldoen, levert Toyota de praktische PROACE SHUTTLE Electric in 2 uitrustingsniveaus welke aansluiten bij zakelijk personenvervoer. De PROACE VERSO Electric sluit veel meer aan bij luxe MPV modellen en VIP vervoer. De uitrusting voldoet hoe dan ook aan alles wat consumenten zich in dit segment kunnen wensen. Voorbeelden zijn smartphone-integratie met Apple CarPlay® en Android Auto™, een 7-inch multimedia touchscreen, digitale radio (DAB+), stoelverwarming, automatisch inklapbare buitenspiegels, een elektronische handrem en keyless entry. Tot de opties behoren onder andere automatic airconditioning control en satellietnavigatie.

Drie rijstanden

Model specifiek uitrustingsdetail zijn de versnellingshendel waarmee kan worden gekozen uit Park, Reverse, Neutral, Drive en Regenerative Braking en de keuze uit drie rijstanden, namelijk Eco, Normal en Power. In het instrumentarium ziet de bestuurder van de PROACE VERSO Electric onder meer de status van het batterijpakket.

Nieuwste generatie Toyota Safety Sense

De PROACE VERSO Electric kan worden uitgerust met de nieuwste generatie Toyota Safety Sense. Dit uitgebreide pakket actieve veiligheidssystemen bestaat uit een Pre-Collision System met voetgangersdetectie, full-range Cruise Control, Lane Departure Alert, Automatic High Beam en Road Sign Assist. Verder zijn leverbaar parkeersensoren voor en achter, een 180 graden achteruitrijcamera en, op de luxere uitvoeringen, een Blind Spot Monitor.

Toyota Oplaadservice

Het batterijpakket van 50 kWh kan via de CCS2-aansluiting bij een snellaadpunt (DC) met 100 kW in ongeveer 10 minuten met 100 kilometer rijbereik opgeladen worden. Er kan ook met wisselspanning (AC) geladen worden, zowel met 1 fase tot 7,4 kW (32A) als met 3 fasen tot 11 kW (16A). De twee verschillende laadkabels zijn standaard inbegrepen. Met Toyota Oplaadservice is het mogelijk om hoogwaardige Alfen-laadpunten thuis of op de zaak te plaatsen. Verder kan de berijder gebruikmaken van tienduizenden publieke laadpunten en snelladers in binnen- en buitenland. Deze uitgebreide laadservice inclusief gebruiksvriendelijke app wordt uitgevoerd door Vattenfall InCharge.

Toyota start per direct de verkoop en de eerste exemplaren zijn in maart 2021 in Nederland. De prijzen starten bij 34.795 euro exclusief BTW voor ondernemers.